UnknownDat jongeren van 16 en 17 jaar die alcohol willen drinken, de grens overtrekken om in België en Duitsland cafés te bezoeken, is van alle tijden. Toch zeker in grensregio’s als Zeeuws-Vlaanderen, waar voor de opgroeiende jeugd meer aan de andere zijde van de grens te beleven valt, dan aan de Nederlandse kant.
Toch is er een opmerkelijk verschil met vroeger. Minderjarigen mogen sinds 1 januari geen alcohol meer kopen in Nederland, wat het voor hen extra aantrekkelijk maakt om over de grens te gaan stappen. Dit meldde de afgelopen week een woordvoerder van het Trimbos-instituut.

Het CDA heeft dit al zien aankomen. Vandaar ook dat het CDA begin januari Kamervragen stelde over een ‘zuipbus’ die jongeren over de grens brengt. Zowel in Zeeuws-Vlaanderen als in Noord-Brabant zijn dit soort initiatieven van de grond gekomen. Zolang in de bus geen alcohol wordt verkocht aan minderjarigen, zijn dergelijk tripjes naar België niet strafbaar. Wel noemde Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) het stimuleren van drinken over de grens ‘onwenselijk’.

Een caféhouder uit het Zeeuws-Vlaamse Oostburg vertelde donderdag in de PZC en BN/De Stem dat jongeren zijn kroeg slechts als ‘verzamelplaats’ gebruiken. Ze bellen een taxi en verdwijnen naar België, aldus de horecabaas. Het Trimbos-instituut heeft geen cijfers, maar bevestigt dat dit ook in Duitsland gebeurt.
”Het is natuurlijk typische problematiek van de grensprovincies”, zegt de woordvoerder van het Trimbos. “Net zoals Zeeland en Limburg bezoek krijgen van Duitsers en Belgen die coffeeshops bezoeken.” Over de grens op zoek gaan naar verboden middelen is ‘van alle tijden’, aldus de woordvoerder.
Het ministerie voor Volksgezondheid vindt het desgevraagd vooral een verantwoordelijkheid van de ouders om ervoor te zorgen dat minderjarigen niet in contact komen met alcohol. “Het is natuurlijk niet onmogelijk je biertje ergens anders te drinken”, zegt een woordvoerder. “Wij regelen het wettelijk, maar kunnen niet alles voorkomen.”
Minderjarigen die in het openbaar of in horecagelegenheden met alcohol worden betrapt kunnen een taakstraf of boete krijgen. Sinds 1 januari is deze boete 45 euro voor drinkers van 12 tot 16jaar. De 16- en 17-jarigen riskeren een boete van 90 euro. Ook eigenaren kunnen een boete krijgen als er drinkende minderjarigen in hun kroeg worden aangetroffen.

Na de alcoholmaatregel zijn ouders in Terneuzen wakker geschud. Een aantal van hen peilt nu via sociale media als Facebook de behoefte aan een disco in de regio. De ervaring leert echter dat er geen ondernemers te vinden zijn die deze stap en investering aandurven. Bovendien is het nog maar de vraag of er echt behoefte is aan een disco. Het onderzoek zal het leren.
Een samenwerking met de Belgen zou meer uithalen. Als aan beide zijden van de grens dezelfde leeftijd voor het schenken van alcohol zou gelden, was het probleem direct opgelost.